הסמארטפונים מדגם אייפון, הם בין הפלטפורמות הניידות הנפוצות ביותר כיום בקרב אנשים פרטיים. לכן, עסקים רבים מפתחים אפליקציות גם עבורם. מהן הנקודות החשובות ביותר, כשניגשים בפועל לעשות זאת?
הגדרת מטרות
ראשית, מבחינה עסקית חיוני להבין ולאפיין, בבירור ובכתב, מה רוצים ולמה. מהן המטרות העסקיות, שהאפליקציה אמורה לתת להן מענה? זאת, בשילוב כל המנהלים הרלבנטיים בעסק, דוגמת מנהל השיווק (כשהאפליקציה מיועדת ללקוחות) והמחשוב (ככל שהיא תדרוש אינטגרציה עם מערכות המחשוב בארגון). על בסיס זה ומתוך שיקולי כדאיות, ניתן יהיה גם להחליט על היקף המשאבים שיוקצו לפיתוח.
מפתחים
שכירת מפתחים (חיצוניים או כעובדי החברה) ודיונים ראשוניים איתם, בכדי להפגיש את הרעיונות העסקיים עם התכל'ס הפיתוחי. בשלב זה, קרוב לוודאי שתקבלו פידבק מהמפתחים, שיסייע לשפר את התוכנית הכללית באופן משמעותי (כמה יעלה לעשות..? כמה זמן ייקח לכם ל..? האם אפשר גם..?) ולהתחיל להעמיק בפרטי הפרטים של התכנון. כשמדובר בגורם פיתוח חיצוני, רצוי מאוד שהוא יהיה מנוסה בפיתוחים מסוג עסקי דומה.
ממשק משתמש
ממשק משתמש איכותי הוא היבט קריטי, שעליו נופלות או נוסקות תוכנות ("אפליקציות"). זאת, בכל הנוגע להיקף ואופן השימוש בהן בפועל. אפליקציה עתירת אפשרויות ומושקעת, שמסבכת את הלקוח, היא גול עצמי. ולהיפך – פשטות היא גישה שמוכיחה את עצמה שוב ושוב. כמובן, כל עוד לא מגזימים גם בכיוון זה. ישנן חברות שמתמחות בפיתוח ממשקי משתמש וגם אם עבודה איתן יקרה מעט, זו פעמים רבות השקעה משתלמת מאוד.
שלבי הפיתוח
בהתאם לשיטת הפיתוח, יבוצעו שלבים שונים של פיתוח ובדיקות, גרסאות ראשוניות (בטא) וכדומה. לקראת הסוף, האפליקציה תיבדק על ידי משתמשים שונים בשטח. פיתוח איכותי יספק גם תיעוד מסודר, כך שהאפליקציה לא תהיה עבורכם "קופסא שחורה", שרק אותה חברת פיתוח יודעת מה בדיוק קורה בתוכה ורק היא מסוגלת לטפל בה בקלות (משמע, התיעוד יצמצם תלות במפתחים).
בדיקות
בדיקות הן בכל מקרה היבט קריטי, שישולב לכל אורך הפיתוח. הן עשויות להתבצע אצל גוף הפיתוח החיצוני או בגוף שמתמחה בבדיקות. העיקר – שכל הכרוך בתוכנה ייבדק יסודית. דוגמאות ממחישות לחשיבות העניין: האם קל לעבוד עם התוכנה? האם כל הטקסט בה כתוב ברור וגם נכון? האם כל התהליכים שמבצעים באמצעותה פשוטים מספיק וגם עובדים היטב? איך האפליקציה מסתדרת, עם סביבות שונות (כמו הרצה על מכשירים מסוגים שונים ובגדלי צג שונים)? האם ישנם (ותמיד ישנם, לרוב גם אחרי הבדיקות!) באגים?
העלאה לחנות ושיווק
העלאה לאתר של אפל ("חנות האפליקציות") ושיווק של האפליקציה. סביר שגם בשלב זה, שבו לכאורה הכל מוכן, יוסיפו להתגלות תקלות טכניות שונות. חיוני להיות ערוך לכך, לזהות מקרים כאלה בהקדם ולהגיב להם במהירות האפשרית.
לסיכום
כמעט כל עסק יכול להרשות לעצמו כיום לפתח אפליקציה. עם זאת, מדובר בשילוב של שני היבטים מורכבים: העסקי וגם הטכני וחיוני ששניהם יטופלו באופן איכותי, בכדי שהאפליקציה תחזיר את ההשקעה בה.